Frits Landesberger Bigband

De Frits Landesbergen Big Band is in 1969 door de Leidse pianist / vibrafonist / arrangeur Frits Landesbergen opgericht. Het was de eerste Big Band in de Leidse regio. Het orkest had in de beginjaren hoofdzakelijk een jazz repertoire en speelde bijna alleen in de regionale jazzclubs. Door een toenemende vraag is het repertoire uitgebreid met dansmuziek. Het orkest kent al sinds jaar en dag een volledige Big Band bezetting. Die bestaat uit vijf saxofonisten, vier trombonisten, vier trompettisten, piano/bas/drums ritmesectie en vibrafoon. Als extra dimensie zijn aan het orkest een zangeres en een zanger verbonden.

Het repertoire bestaat in hoofdzaak uit veelal originele arrangementen van Count Basie, Woody Herman, Duke Ellington, Sammy Nestico, Bill Holman. Daarbij heeft de band met bassist Jos van Bueren een creatieve arrangeur in huis en speelt het uiteraard menig arrangement van Frits Landesbergen zelf.

De kracht van het orkest schuilt in de duurzaamheid van haar ledenbestand. Al jaren is de bezetting op incidentele wijzigingen na onveranderd en is de opkomst van vaste leden tijdens repetities hoog. Hierdoor is men binnen het orkest goed op elkaar ingespeeld, zijn de secties in balans en hoeft er tijdens optredens nauwelijks met geluidsversterking gewerkt te worden.

Het orkest heeft ‘klank’, waardoor het een genot is om naar te luisteren.

TROMPETSECTIE – Louis Bruins, André Bruins, Bert Jägel en Hans Baron

TROMBONESECTIE – Gert Bloemen, Leo van der Steen, Fernand de Willigen en Cyriel Scheepmaker

SAXOFOONSECTIE – Henri de Vries, Leo Meijer, Rob Radoux, Luuk van der Wielen en Hubert Schalkwijk

RITMESECTIE – Jos van Bueren – bas, Richard Wanders – drums en Frits Landesbergen – piano/vibrafoon

ZANG – Aafje de Bloois

DIRIGENT – Frits Landesbergen